Concentratieproblemen

Als je last hebt van concentratieproblemen, lijkt het alsof je je nergens langer dan een paar seconden op kan concentreren. Je bent snel afgeleid door wat er om je heen gebeurt, maar ook door je eigen gedachten. Voor je het weet ben je afgedwaald. Soms zie je nare beelden voor je. Soms is het net alsof je weer terug bent op het moment van de gebeurtenis. Of je bent ergens mee bezig en je bent ineens tijd ‘kwijt’. Blijkbaar zat je met je gedachten ergens anders. Dit hindert je dagelijks leven. 

Ook in het contact met mensen om je heen kun je snel afgeleid zijn en hierbij problemen ervaren. Je denkt bijvoorbeeld dat je iets verteld hebt, maar krijgt te horen dat dit niet het geval is. Blijkbaar had je het alleen maar gedacht. Soms laat je zelf je gedachten afdwalen, omdat je niet zo goed kunt luisteren. Er gaan teveel onprettige dingen door je heen als je naar anderen luistert. Mensen verwijten je dan dat je niet genoeg interesse voor ze hebt. Dat is meestal niet het geval. Je bent wel degelijk geïnteresseerd, maar je voelt je heel snel overspoeld door wat er allemaal in je omgaat. Dan laat je je soms liever even afleiden.

Er bestaan online programma’s die je hierbij kunnen helpen. Deze online programma’s proberen je inzicht in je denkpatronen te geven en handvatten om negatieve gedachten tegen te gaan. Kijk bij ‘Online hulpmiddelen' voor meer informatie.