Klachten na schokkende gebeurtenissen

Een ingrijpende gebeurtenis doet altijd iets met je. Het blijft een bepalende ervaring in je leven. Voor de één betekent het een verrijking, voor de ander betekent het een worsteling om de ervaring(en) te verwerken.

Ongeveer 80% van de mensen die iets ingrijpends meemaakt, herstelt op eigen kracht, 15% heeft hierna enige klachten en ongeveer 5% heeft intensieve specialistische hulp nodig.
Wij hebben de meest voorkomende klachten voor je op een rijtje gezet. In het navigatiemenu op deze pagina zie je een opsomming.

Deze website is gericht op ‘empowerment’, waarbij het doel is om mensen informatie en tools te geven om zoveel mogelijk zelfstandig de ingrijpende gebeurtenis te verwerken. Mensen zijn veerkrachtig; ze beschikken meestal over een natuurlijke gave om hun gezondheid te herstellen. Echter, dit lukt niet altijd direct. Je verhaal delen met andere mensen met dezelfde of soortgelijke ervaringen kan hierbij helpen. Dit kan vooral van waarde zijn als je nog bezig bent om een ingrijpende ervaring een plaats in je leven te geven. Zie hiervoor bijvoorbeeld de fora van Slachtofferhulp Nederland of ga na of er andere lotgenotenfora zijn die specifiek voor jou relevant zijn (bijvoorbeeld vanwege een specifieke werkachtergrond of omdat het gaat om een ingrijpende gebeurtenis die meerdere mensen trof). Verder kun je bij ‘Online hulpmiddelen’ meer informatie vinden over zelfhulpprogramma’s die zijn bedoeld om psychische klachten te verminderen.

 

Professionele hulp

Informatie en ervaringen delen is niet altijd genoeg. Soms is professionele hulp nodig. Door middel van het invullen van de zelftest MIRROR krijg je een advies hoe om te gaan met eventuele klachten en wanneer professionele hulp te zoeken. Kijk onder 'Hulpverlening' en ‘Wat nu’, of ga naar de website van MentaalVitaal, om te zien wat voor jou de makkelijkste manier is om aan de juiste hulpverlening te komen.